VÕSUPERE RAAMATUKOGU PÕHIMÄÄRUS

 

§ 1 Üldsätted

(1) Võsupere raamatukogu on üldkasutatav universaalse koostisega rahvaraamatukogu, mille eesmärk on tagada elanikele vaba ja piiramatu juurdepääs informatsioonile, teadmistele, inimmõtte saavutustele ning kultuurile, toetada elukestvat õppimist ja enesetäiendamist.

(2) Raamatukogu on Vihula valla hallatav asutus.

(3) Raamatukogu aadress on Võsupere küla, Vihula vald, Lääne-Virumaa.

(4) Raamatukogul on oma eelarve.

(5) Raamatukogu juhindub oma tegevuses rahvaraamatukogu seadusest, teistest õigusaktidest, UNESCO rahvaraamatukogude manifestist ja käesolevast põhimäärusest.

 

 § 2 Raamatukogu ülesanded

(1) Raamatukogu põhiülesanne on koguda, säilitada ja teha lugejale kättesaadavaks temale vajalikud trükised, auvised ja teised teavikud* (edaspidi teavikud) ning avalikud andmebaasid.

(2) Raamatukogu ülesanded on:

1.  valla elanike raamatukogualane teenindamine;

2. kogude komplekteerimine ja raamatukogulik töötlemine, elektronkataloogi    koostamine;

3. teatme-bibliograafilise töö korraldamine, kodulookirjanduse andmebaasi pidamine;

4. kirjandust tutvustavate ürituste korraldamine;

5. avaliku Internetipunkti töö korraldamine;

6. raamatukogu töö arvestuse, aruandluse ja analüüsi korraldamine, statistiliste aruannete esitamine, arhiivi korraldamine;

7. oma tegevuse kooskõlastamine teiste piirkonna raamatukogudega, koostöö arendamine Eesti ja välismaa raamatukogudega.

 

§ 3 Raamatukogu vara ja vahendid. Majandustegevus

(1) Raamatukogu valduses oleva vallavara valdamine, kasutamine ja käsutamine toimub volikogu poolt kehtestatud korras.

(2) Raamatukogu finantseeritakse:

1. Vihula valla eelarvest;

2. riigieelarvest;

3. annetustest;

4. põhitegevusega seotud tasulistest teenustest;

5. laekumistest sihtasutustelt ja sihtkapitalidelt.

(3) Raamatukogu vastutab oma kohustuste täitmise eest oma rahaliste vahendite piires.

(4) Raamatukogul on õigus teavikuid ja inventari kustutusaktiga maha kanda, kui need on kulunud või moraalselt vananenud. Kustutusakti  kinnitamise korra kehtestab Vihula Vallavalitsus kooskõlas vabariigi ja valla õigusaktidega.

(5) Raamatukogul on õigus osta põhiülesannete täitmiseks vajalikke raamatuid, materjale, seadmeid ja vahendeid juriidilistelt ja füüsilistelt isikutelt. Raamatukogule mittevajalikke teavikuid võib tasuta võõrandada või müüa vallavolikogu kehtestatud korras.

(6) Raamatukogu võib osutada elanikele ja juriidilistele isikutele oma põhiülesannetega seotud tasulisi teenuseid (kopeerimine jms.). Tasuliste teenuste hinnad kinnitab raamatukogu juhataja ettepanekul vallavalitsus.

(7) Raamatukogu kasutamise eeskirjad valmistab ette raamatukogu juhataja, eeskirjad kinnitab Vihula Vallavolikogu (edaspidi Volikogu).

 

§ 4 Raamatukogu juhtimine

(1) Raamatukogu tööd juhib juhataja. Juhataja vaba ametikoha täitmiseks korraldatakse avalik konkurss. Konkursi kuulutab välja ja konkursi korra kehtestab vallavalitsus. Juhatajaga sõlmib töölepingu vallavanem.

(2) Rahvaraamatukogu juhatajal peab olema vähemalt raamatukoguhoidja kutsekvalifikatsiooni III aste.

(3) Raamatukogu juhataja tagab raamatukogule pandud ülesannete täitmise ning kannab vastutust raamatukogu üldseisundi, arengu ja rahaliste vahendite õiguspärase kasutamise eest.

(4) Raamatukogu juhataja:

1. esindab raamatukogu;

2. sõlmib lepinguid;

3. jälgib raamatukogutöö korralduse ühtseid põhimõtteid, korraldab aruandlust;

4. teeb volikogule ja valitsusele ettepanekuid raamatukogutöö paremaks korraldamiseks ja taotleb selleks vajalikke vahendeid;

5. koostab raamatukogu eelarve projekti;

6. hooldab ja säilitab raamatukogu varasid;

7. otsustab raamatukogule mittevajalike teavikute tasuta üleandmise või

müümise;

 8. koostab kustutusakti raamatukogule mittevajalike teavikute kohta ja

            edastab selle kinnitamiseks vallavalitsusele; 

9. säilitab raamatukogu tegevuse käigus loodud dokumente ja korraldab neid Arhiiviseaduse ja Arhiivieeskirja nõuetel ja korras.

 

§ 5 Nõukogu

(1) Valla raamatukogude tegevuse ja arenguga seotud küsimuste koordineerimiseks ja nõustamiseks moodustatakse vähemalt 5-liikmeline Vihula valla rahvaraamatukogude nõukogu.

(2) Nõukogu tegutsemisaeg on seotud kohaliku omavalitsuse volikogu valitsemisperioodiga.

(3) Nõukogu koosseisu kinnitab vallavolikogu kultuurikomisjoni ettepaneku alusel vallavalitsus.

(4) Nõukogu valib oma liikmete hulgast esimehe, aseesimehe ja sekretäri.

(5) Nõukogu kutsub kokku ja istungit juhatab esimees, tema äraolekul aseesimees. Nõukogu istungi kokkukutsumisest tuleb nõukogu liikmeid teavitada vähemalt viis päeva enne istungit.

(6) Nõukogu istungite materjali valmistab ette ja asjaajamist korraldab raamatukogu juhataja ja nõukogu sekretär koostöös nõukogu esimehega.

(7) Nõukogu on otsustusvõimeline kui istungist võtab osa peale esimehe või teda asendava aseesimehe veel vähemalt 2 liiget. Nõukogu istungid protokollitakse. Protokollile kirjutavad alla istungi juhataja ja protokollija. Protokolle säilitatakse alaliselt.

(8) Nõukogu teeb otsuseid häälteenamusega, häälte võrdsel jaotumisel on otsustav istungi juhataja hääl. Eriarvamusele jäänu soovil tema arvamus protokollitakse.

(9) Nõukogu esimehel on õigus algatada liikme väljaarvamine nõukogust, kui liige ei ole kestvalt osalenud nõukogu töös, ning teha ettepanek vallavalitsusele uue liikme määramiseks.

(10) Nõukogu koosseisu muutmise otsustab vallavalitsus.

(11) Nõukogu:

1. vaatab läbi ja kooskõlastab raamatukogu juhataja poolt koostatud eelarve projekti enne selle vallavalitsusele esitamist;

2. vaatab läbi raamatukogu tööplaani ja kinnitab tegevuse aruandluse;

3. vaatab läbi raamatukogu poolt osutatavate tasuliste teenuste hinnad enne vallavalitsusele esitamist;

4. aitab kaasa raamatukogu finantseerimiseks täiendavate vahendite leidmisele ja taotlemisele;

5. vaatab üle ja kinnitab raamatukogude juhatajate poolt koostatud mittevajalike teavikute ja inventari kustutusaktid;

6. teeb koostöös raamatukogu juhatajaga vallavalitsusele ettepanekuid raamatukogutöö ja lugejateeninduse paremaks korraldamiseks.

(12) Nõukogul on õigus saada raamatukogu juhatajalt tööks vajalikku informatsiooni.

(13) Nõukogu istungitel osaleb sõnaõigusega raamatukogu juhataja.

(14) Nõukogu istungid toimuvad vastavalt vajadusele, kuid mitte harvem kui kord aastas.

 

§ 6 Raamatukogu ümberkorraldamine ja tegevuse lõpetamine

(1) Raamatukogu ümberkorraldamine või tegevuse lõpetamine toimub Vihula Vallavolikogu otsusel.

(2) Algatuse raamatukogu ümberkorraldamiseks või tegevuse lõpetamiseks teeb valitsus, esitades volikogule põhjendatud taotluse. Raamatukogu ümberkorraldamisest või tegevuse lõpetamisest teatab valitsus Kultuuriministeeriumile vähemalt üks kuu enne kavandatavat tähtaega.

(3) Raamatukogu ümberkorraldamise või tegevuse lõpetamise korraldab vallavalitsus.

 

 

 

 

* TEAVIKUD on:

 

1) Raamat – trükitud või käsitsi kirjutatud kaante vahele köidetud iseseisev väljaanne mahuga 49 ja enam lehekülge. Statistikas arvestatakse raamatute hulka ka broðüürid (kuni 48 leheküljelised köidetud teavikud), köidetud kaardid, noodid, graafikateavikud, normdokumendidja jätkväljaanded;

 

2) jadaväljaanne – järjestikuste osadena mis tahes ilmumissagedusega avaldatud trükitud või muus vormis teavik (nt elektrooniline jadaväljaanne), mis on tavaliselt kuupäevastatud või nummerdatud ja mida antakse välja jätkuvalt (nt ajakiri ja ajaleht).

- Ajaleht – jadaväljaanne, mis edastab üld- või erihuvi pakkuvaid uudiseid jooksvate sündmuste kohta ja mille üksikud osad on kuupäevastatud või nummerdatud ning mis tavaliselt ilmub vähemalt üks kord nädalas. Arvestatakse nimetusi ja lisandunud aastakomplekte.

- Ajakiri – regulaarselt (vähemalt kaks korda aastas), ühesuguses kujunduses ja formaadis numbritena ilmuv perioodikaväljaanne. Arvestatakse aastakomplekte ja nimetusi;

 

3) käsikiri – originaalteavik, mis on kirjutatud käsitsi, masina- või arvutikirjas;

 

4) auvis – teavik, milles valdava osa moodustavad heli ja/või pilt ning mida saab vaadata ja/või kuulata eriseadmetega. Auvised võivad olla nii analoog- kui ka digitaalkandjal või võrgu kaudu kättesaadavad.

- Audiaalteavik – heliplaat, -lint, -kassett analoogkandjal, laserplaat (CD) digitaalkandjal.

- Visuaalteavik – diapositiiv, -film, kileleht analoogkandjal, foto digitaalkandjal.

- Kombineeritud auvis-helifilm, videokassett (VHS) analoogkandjal, DVD digitaalkandjal;

 

5) muu teavik – mitte-elektrooniline teavik või muu üksus, mida eespool ei ole märgitud (nt lauamäng, Braille’ kirjas raamat ja pisitrükis). Heliraamatud näidatakse auviste hulgas;

 

6) digitaalteavik – meediumile salvestatud digitaalkujul teavik, mis on üldjuhul loetav arvuti abil. Hõlmab e-raamatuid, elektroonilisi patendikirjeldusi, võrgu kaudu kättesaadavaid auviseid ning muid digitaalteavikuid;

 

7) e-raamat – litsentsi alusel kasutatav või vaba juurdepääsuga digitaalteavik, milles on ülekaalus otsingut võimaldav tekst ja mis on trükitud raamatu analoog. Arvestatakse nii füüsilisel kandjal kui ka võrgus pakutavate e-raamatute litsentse ja nimetusi;

 

8) muu digitaalteavik – digitaalteavik, mis ei ole e-raamat, võrgu kaudu kättesaadav auvis ega elektrooniline patendikirjeldus. Siia kuuluvad nt elektroonilised aruanded, eeltrükid ning kaardi- ja nooditeavikud. Arvestatakse füüsilisel kandjal füüsilisi üksusi ja võrgus olevaid või eraldi arvutisse installeeritud nimetusi;

 

9) andmebaas – võtmete järgi otsingut võimaldav loogiliselt seotud, elektrooniliselt talletatud andmekogum (faktid, bibliokirjed, tekstid jm). Arvestatakse füüsilisel kandjal füüsilisi üksusi, kohtvõrgus ja teistes serverites nimetusi.