Detailplaneeringu algatamise taotlus (Karepa külas Ahvena)

Haljala Vallavalitsusele esitati 25.03.2024 Karepa külas Ahvena kinnistu detailplaneeringu algatamise taotlus. Detailplaneeringu koostamise eesmärk on ehitusõiguse määramine elamu ja abihoonete püstitamiseks, samuti tehnovõrkude ja -rajatiste võimalike asukohtade määramine krundil ning servituutide seadmise vajaduse ja kitsenduste määramine. Kehtiva Vihula valla üldplaneeringu kohaselt asub Ahvena kinnistu maakasutuse juhtotstarbeta alal (nn valgel alal) ning Vainupea-Rutja-Karepa-Toolse-Kunda rannik I klassi väärtuslikul maastikul.

Kehtiva üldplaneeringu seletuskirja peatüki 10 kohaselt on vallavalitsusel õigus nõuda detailplaneeringu koostamist seletuskirja peatükis 7.1.3 loetletud väärtuslikele maastikele ehitamisel. Haljala Vallavalitsus on seisukohal, et Ahvena kinnistule ehitusõiguse saamiseks on vajalik läbida detailplaneeringu koostamise menetlus, mille puhul saab Karepa külakogukond ja laiem avalikkus kaasa rääkida.

Tulenevalt planeerimisseaduse § 9 lõikest 1 on planeerimismenetlus avalik. Igaühel on õigus osaleda planeerimismenetluses ja selle ajal avaldada arvamust planeeringu kohta.